Over Leendert

Over de liefde voor Veluwe, natuur, dier en mens

Leendert Houweling is een kind van de Veluwe. Zoals hij zelf zegt: ‘geboren naast de heide, gebakerd door de herten, gevoed door de wilde zwijnen en grootgebracht door dieren in het wild’. Sinds 2016 leeft hij van zijn passie, liefde en respect voor de Veluwse natuur. Hij heeft dit ontwikkeld tot zijn Wildwinkel, een bijzondere winkel in hartje Ede en een webshop. Met zijn food en non-food producten en culinaire belevenissen op de Veluwe heeft Leendert één doel voor ogen, en dat is het delen van zijn passie en jou in de watten leggen. In 2018 werd hij in Ede verkozen tot jonge ondernemer van het jaar.

Als kind was Leendert gefascineerd door dieren en planten. Buiten struinend leerde hij veel van planten en dieren in de praktijk, maar meer leerde hij op de middelbare school Groenhorst in Barneveld. Daar koos hij voor ‘dierenverzorging en veterinaire ondersteuning’. “Ik werd hier opgeleid tot een van de slechts betaalde banen die er zijn”, vertelt hij lachend. Maar geld is voor Leendert niet het belangrijkste, hij vond deze opleiding geweldig! Naast leren was er ook een dag in de week praktijk op de praktijkboerderij. Daar leerde hij van alles, van het inenten van dieren tot poepruimen. Hij vindt het fijn om te werken met zijn handen, een resultaat te zien en iets te kunnen afronden. “Als een stal is uitgemest is ie schoon, dan heb je eer van je werk en het heeft een kop en een staart.”

Dode meeuw

Ondertussen kwam Leendert in aanraking met het prepareren van dieren, het opzetten. Prachtig! Hij had al een aantal opgezette dieren gekregen en toen hij een dode meeuw vond wilde hij die ook laten opzetten. Hij liet dat doen door een preparateur in Ede, mocht meekijken en was verkocht. Dit wilde hij ook leren en doen. En dat heeft hij toen ook een aantal jaren samen met deze preparateur gedaan. Later zou dit de basis voor Wildwinkel blijken, daarover straks meer.

Jacht

In zijn opleiding kwam Leendert vervolgens voor het eerst in aanraking met de jacht. Hij kon namelijk stagelopen bij een bevriende jachtopzichter. Dat sloot heel goed aan op het onderdeel ‘terreinbeheer’. Leendert: “Een jachtopzichter zorgt voor een gezonde wildstand in zijn verzorgingsgebied, zorgt dat er geen stroperij plaatsvindt, doet aan nestbescherming en aan het einde van het seizoen het begeleiden van de jachtdagen. Dat is ook dierenverzorging, het hele jaar rond.”

Via de preparateur ontstond er contact met jagend echtpaar. “Zij spraken met zoveel liefde en respect over de natuur, wild en ook over consumeren. ‘Wat je schiet weet je zelf klaar te maken en eet je zelf op’. Ik weet nog heel goed dat ik, voordat ik ook maar mee was geweest met jagen, een fazant ging plukken en leeghalen. Ik zag toen een dier transformeren naar iets eetbaars.” Dat deed hem beseffen dat mensen die jagen zich veel meer bewust zijn van wat er gebeurt voordat je vlees eet. Dat er een dier voor moet sterven, maar ook waar dit dier vandaan komt en hoe het heeft geleefd. “Biologischer vlees krijg je eigenlijk niet”, zegt Leendert.

Verbondenheid met de grond waar je verantwoordelijk voor bent

“Veel mensen denken bij jagen aan schieten, maar de jacht is het afsluiten van een proces. Het schieten is daar maar een klein onderdeel van. Het hele proces heeft te maken met je verbonden voelen met de grond waar je verantwoordelijk voor bent en de wettelijke verplichting om een gezonde wildstand te handhaven. Je ziet jonge dieren geboren worden en opgroeien, je weet wat waar loopt. En je weet dat wanneer dat te veel wordt het gaat knellen met hoe wij hier leven. Denk aan verkeer en landbouw. De jacht is dan een middel om voor de gewilde balans te zorgen. En daarnaast zorgt het voor heel lekker eten.”

Bedrijfsleven

De jacht had duidelijk wat losgemaakt. Na zijn opleiding wilde Leendert dan ook jachtopzichter worden. Het was echter onzeker of jacht in Nederland zou blijven bestaan en omdat hij ook nog vrij jong was besloot Leendert om eerst in het bedrijfsleven te werken. Dat werd uiteindelijk 18 jaar in verschillende rollen.

“Inkoop, verkoop, belteams en grafische teams aansturen, beurzen organiseren, ik heb het allemaal gedaan en best succesvol ook. En dat heeft me natuurlijk ook mede gevormd. Maar op een gegeven moment ging het een beetje kriebelen. Ik wilde weer eigenhandig iets maken en toen heb ik mijn hobby, het prepareren van dieren, weer opgepakt.”

Er bleek veel prepareerwerk te zijn in Nederland. Leendert kreeg van alles aangeleverd. “Ik had het geluk dat ik mijn werkzaamheden kon afschalen en steeds meer prepareerwerk kon doen. Binnen twee jaar had ik zoveel te doen dat ik als zelfstandig ondernemer ben gestart.”

Ontstaan Wildwinkel

De oorsprong van Wildwinkel is dus het prepareren / opzetten van dieren. Maar Leendert wilde zijn bedrijf niet op één pijler bouwen, je moet risico’s spreiden, dus in de jaren die volgden er ook andere takken van sport. Leendert: “Ik jaag, ben veel buiten, zie veel wild en vertel daar over. Ik vertel daar enthousiast over en toen wilden mensen met me mee.” Zo ontstond de tweede pijler, de wild excursies.

De derde pijler ontstond ook in de hobbiesfeer. “Via de scouting was ik regelmatig met vrienden aan het buitenkoken, met dutch ovens en een vuurtje en een biertje erbij. Hier ontstonden de workshops ‘koken op houtvuur’. In die gietijzeren pannen kan je op houtvuur allerlei gerechten maken. Ik ben het gaan combineren met de excursies. Dus lekker de natuur in en daarna koken met wild.”

Pijler vier is de verkoop van food. “De basis is de verkoop van wild (vlees). En daar zijn allerlei lekker dingen bij gekomen, zoals bier. Dat ging bij de introductie meteen heel hard.” Inmiddels is er dan ook een webshop met food en non-food.

Ondernemen vanuit passie

Wildwinkel is ontstaan vanuit passie. Door een vakidioot die zich niks aantrekt van hoe de markt is. “Ik doe zelf niets liever dan samen met vrienden eten en drinken. En die passie deel ik heel graag. Ik houd ervan om met mensen over hun bestelling te praten ‘wat ga je ermee doen’, ‘zo kun je het bereiden’, ‘hier moet je rekening mee houden’. Ik ben niet in een gat in de markt gesprongen, maar ontdekte, terwijl ik deed waarvan ik houd, dat er vraag naar is. Maar dan moet je het natuurlijk nog wel zien te vermarkten.”

Samen van al het moois van de Veluwe genieten

“Ik wil mensen door mijn ogen laten meekijken naar het moois van de Veluwe. Wat hier groeit, bloeit en leeft en wat er gebeurt in het bos. Ik voel mij hiermee verweven en verantwoordelijk voor. Mensen hebben geen idee dat zo’n gebied beheert moet worden, dat we een cultuurlandschap hebben, maar ook dat je uit respect voor een dier alles ervan moet gebruiken als het even kan. Dus prepareren of het looien van huiden, maar ook een mooi gerecht op je bord. En dat dit hand in hand gaat met dierenliefde. We hebben de aarde in beheer gekregen en we moeten ervoor zorgen. Wild winkel is mijn bijdrage hierin.”

leendert-houweling
  • Grotestraat 90,6711 KW Ede
  • Woensdag, vrijdag en zaterdag
    van 12:00 tot 17:00 uur, of op afspraak
  • E-mail info@leenderthouweling.nl
slider-items

PROEF DE SMAAK VAN DE VELUWE

Ambachtelijk en vakkundig geselecteerd en verwerkt wild

Ontdek hier onze een keuze aan wild & gevogelte
van uitmuntende kwaliteit.

slider-items2